top of page
Astrid Alders
Foto2_edited.jpg

Ik neem je graag even mee in mijn stappen van de voorbije jaren richting meer leven in mijn werk.

Op een gegeven moment weet je: nu is het tijd!

Zo heb ik de laatste jaren verschillende bewegingen gemaakt. Bewegen naar iets toe, iets nieuws met veel spanning en onzekerheid. Die spanning en onzekerheid heeft me lang 'op de plaats' gehouden, tot ik dat wat vanbinnen aan het roepen was niet meer wou negeren. Bewegen naar is ook steeds bewegen weg van... weg van mooie "plekken" en altijd nodige stapstenen op mijn weg.

Door een stapsteen te nemen, kan de volgende pas in 't zicht komen.

Het werd steeds meer een bewegen van binnenuit: waartoe voel ik me aangetrokken, wat voelt goed? Verbinding, diepgang, vrijheid, bewustzijn en beweging zijn de kern van leven in je werk voor mij.

 

Na de stapstenen CGG/Litp, CGG PassAnt en PXL ging ik in 2015 aan de slag als zelfstandig klinisch psychologe en psychotherapeute in groepspraktijk De Kiezel. Een plek waar ik, nu 12 jaar geleden, zelf terecht kon toen ik ziek werd van de systemen waar ik deel van uitmaakte en mijn eigen patronen. Vanuit deze ervaring dus bijzonder voor mij om op deze plek te gaan doen waar ik al jaren naar uitkeek. Het blijkt te zijn wat ik enorm graag doe: mensen ruimte geven om te “zijn”, zonder oordeel kijken naar wat “is”, en vandaaruit mee stappen. (vanuit deze betekenis is ook Espacia ontstaan: www.espacia.be)

Ik ervaar dat als mensen deze ruimte krijgen, ze zelf de richting vinden waarin heling of de nodige verandering mogelijk wordt. 

 

Vanuit de begeleiding van mensen met stressklachten en burnout, ontstond de wens om mensen meer in contact te brengen met zichzelf: wat is mijn kracht, wat wil ik, en hoe kan dit vorm krijgen in mijn leven en in dat van anderen? Zo volgde ik opleidingen in krachtgericht coachen, oplossingsgericht coachen en vervoegde ik in 2016 als loopbaancoach het team van My Future Works

 

De invloed van het systeem op een individu heeft me altijd gefascineerd. Dit leidde na mijn afstuderen (in 1998) al snel tot een opleiding als systeemtherapeut. In 2016 werd dit de opleiding tot gecertificeerde organisatiecoach. Ik kijk graag naar een organisatie als een levend systeem, waarin het potentieel van mensen centraal staat. Wat me in het werken met teams bezig houdt, is de vraag hoe je een organisatie/team kan bouwen dat afgestemd is op wat mensen en teams nodig hebben om het beste van zichzelf te kunnen geven, afgestemd op de doelen van de organisatie. In het systemisch coachen van zowel individuen als systemen komt mijn ervaring als psychotherapeut en organisatiecoach samen. Het is een manier van kijken, een bril die ik steeds op heb. 

De volgende stap hierin was de opleiding tot organisatie- en familieopsteller in het Bert Hellinger instituut. 

 

Vanaf het moment dat ik hoorde over Voice dialogue was ik getriggerd. Hun visie beschrijft een mens als een bus bestaande uit verschillende delen (een perfectionist, pleaser, controleur...), en sprak me meteen aan. Het is een therapeutische werkmethode die leidt tot meer bewustzijn en zelfsturing van de cliënt. Ik volgde de gehele opleiding tot Voice Dialogue facilitator. Ik gebruik dit praktisch altijd zowel in therapeutische gesprekken als in coachingstrajecten. 

Vanuit al deze stapstenen zag 5 jaar geleden "Leven in je werk" het licht. Het bundelt de ervaring die doorheen al die jaren is opgebouwd. In eerste instantie was het een samenwerking tussen 3 collega's: we bieden in bedrijven individuele coaching, team- en organisatiecoaching aan. Sinds 2020 is het ook een erkend loopbaancentrum door de VDAB.

 

Ik ben een sfeervoeler, buikdenker en groeimotor. In contact met een ‘systeem’ of dit nu een individu of een organisatie is, zal ik steeds deze samen gebruiken: voelen wat er leeft en nodig is om verder te groeien.​​​

Relevante opleidingen:

  • Bio Dynamic breathwork and traumarelease, BBTRS, Polen (2020, 2021)

  • Familieopstellingen voor organisatieopstellers, Bert Hellinger Instituut (2020)

  • Systeemdynamieken in organisaties, Bert Hellinger Instituut (2019-2020)

  • Module 1, 2 en 3 tot Facilitator Voice Dialogue (VDI Tienen) (2017-2018)

  • 'Teams of the future', opleiding voor teamcoaches, HRD academy

  • Gecertificeerde loopbaancoach (Your Coach, Gent)

  • Gecertificeerde organisatiecoach (via de vakopleiding tot organisatiecoach, HRD AcademyPhilippe Bailleur)

  • Krachtgericht coachen (Fred Korthagen)

  • Oplossingsgericht coachen (Ilfaro, Leuven)

bottom of page