top of page

Je talent of goed werkende overlevingsstrategie?

Bijgewerkt op: 11 feb. 2021


Zijn de talenten die ik nu inzet in mijn job en waar ik voor geapprecieerd word, wel echt mijn talenten? Of zijn dat vaardigheden die ik gaandeweg geleerd heb? Ik weet niet meer of dit ook echt is wat me energie geeft. Misschien heb ik gewoon altijd heel goed gedaan wat anderen van me verwachten…


Mooie en dappere beginvraag van een loopbaantraject!

Een van de tools die we daarvoor kunnen gebruiken is de talententoolbox van Luk Dewulf en Peter Beschuyt. Ze gebruiken volgende definitie:


Een talent is een sterk ontwikkeld en natuurlijk patroon in je denken en handelen,

dat moeiteloos gaat én je energie oplevert.


Doorheen een diepgaand talentengesprek, wordt helder welke van deze 39 talenten met je matchen. Doordat de talenten helder omschreven zijn, geeft het woorden en verschillende manieren om je bewuster te worden van je eigen talenten.

Het maakt helder wat je moeiteloos doet en welke context je daarbij nodig hebt. Het geeft ook inzicht in welke vaardigheden je kan inzetten om ervoor te zorgen dat je talent geen valkuil wordt. Dit noemen we hefboomvaardigheden.


Bij elke coachee zijn er duidelijk talenten waar veel energie op zit. Daarnaast worden coachees doorheen de oefening zich ook bewust van sterk ontwikkelde patronen in denken en handelen die hen eerder belemmeren of energie kosten.


Een coachee gaf dit in een online sessie op deze manier vorm.

"Als ik voorbij de 'doordenker' en 'foutenspeurneus' geraak dan kan het spelen beginnen :-). Maar meestal blijf ik nadenken. Ik zou graag hebben dat deze talenten minder op de voorgrond treden."



De hefboomvaardigheden zijn dan aan de orde. Tegelijk is het zinvol om hier vanuit een andere methodiek naar te kijken nl. Voice Dialogue. Dit gaat ervan uit dat elke persoon bestaat uit verschillende "ikken" (je kan ze zien als verschillende delen van jezelf). Daarbij wordt het beeld van een bus gebruikt. Samen met jou zitten er verschillende ikken mee op je bus. Sommige ikken komen heel vaak in je leven aan bod. Ze zitten helemaal vooraan en kunnen dus snel en vaak automatisch je stuur pakken. Andere ikken maken ook deel uit van je persoonlijkheid maar spelen nauwelijks een rol. Zij zitten b.v. op de achterbank en komen dus moeilijk of zelden aan het stuur.

Veel voorkomende voorbeelden van "ikken" zijn: de zorger, de pleaser, de perfectionist, de rationele...


De dingen die je automatisch doet, kan je dus zien als delen die automatisch je stuur nemen. Dat zijn niet altijd de delen die ervoor zorgen dat je keuzes maakt die ‘gezond’ zijn voor jou. Belangrijk hierbij is dat de "ikken" op zich nooit goed of slecht zijn, ze hebben elk hun kwaliteiten. Het is aan jou om te kunnen kiezen welke "ik" je wanneer aan je stuur wilt en dat bepaalt of er keuzes gemaakt worden die goed of niet goed zijn voor jou .


Tijdens een coachingssessie geven we een talent dat je energie kost letterlijk een plaats in de ruimte. We gaan het gesprek aan met je talent als een van je "ikken" op je bus en gaan samen ontdekken wat zijn kwaliteiten zijn, wanneer en waarom hij op je bus is gestapt en op welke manier hij je kwetsbaarheid beschermt. Ooit was deze “ik” nodig om je bus verder te kunnen laten rijden, om je kans op liefde, aandacht en aanvaarding te vergroten.


Zo is er een verband met een kwetsbaar deel van jezelf dat je in de kofferbak van je bus hebt weggestoken. Je automatische bestuurder zal er alles aan doen om dat deel zoveel mogelijk in de kofferbak te houden. En dat kan lang goed werken (is wat we noemen 'een goed werkende overlevingsstrategie') tot je begint te merken dat je met die automatische bestuurders niet de relaties opbouwt die je eigenlijk zou willen, niet de gewenste resultaten behaalt, niet genoeg voldoening haalt uit de dingen die je doet of steeds meer uitgeput geraakt.


Hoog tijd om dan de bestuurders van je bus te leren kennen!


Is dat wat jij elke dag doet je talent of

een goed werkende overlevingsstrategie?


In een loopbaantraject krijg je hier beter zicht op. Je bewustworden van je ikken is een eerste stap. Daarna kan je je volgende vragen stellen:


Wil je met deze bestuurders verder rijden?

Geraak je waar je wil geraken?

Zo nee, welke delen wil je zelf meer aan je stuur?

En hoe krijg je dan die gewenste beweging in je bus?


Je kan hier een beweging in krijgen door de delen die verstopt zitten in de kofferbak eruit te durven halen...

Als je kan voelen vanuit welk gemis of verdriet de automatische bestuurder is gekomen, kan je hem vrijer inzetten. Dat wil zeggen dat je beter kan voelen wanneer je het wil inzetten en wanneer niet, wanneer het je energie geeft en wanneer niet. Daardoor ga je zelf bewustere keuzes durven maken.

 

Wil jij graag je sterk ontwikkelde en natuurlijke patronen

in denken en handelen verder onderzoeken?

Wil je daarbij helder weten en voelen wat je energie geeft en wat niet?


Een loopbaantraject bij "Leven in je werk", maakt het mogelijk daar de gewenste beweging in te maken.


We zijn een erkend loopbaancentrum door de VDAB waardoor een traject mogelijk is met loopbaancheques.

Geen recht op loopbaancheques? Geen probleem, contacteer ons voor meer info.



Astrid Alders

Psychologe -, loopbaan-, stress- en burnoutcoach

www.leveninjewerk.be



380 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page