top of page

Uitreiken in je ondernemerschap



In ons traject voor ondernemers krijgen we steevast bewuste ondernemers voor ons, met een geweldig potentieel dat ze bijna kunnen aanraken, maar niet helemaal kunnen realiseren.


We delen in deze blog graag het verhaal van Tine, omdat het voor ons heel herkenbaar is, dus mogelijks ook voor jou.


Tine startte het traject omdat ze al een tijdje voelt dat ze een andere richting uit wil gaan. Ze speelt altijd op safe door alleen projecten aan te pakken waarvan ze op voorhand weet dat ze haalbaar zijn voor haar.


De meesten van ons herkennen dit waarschijnlijk, het is een comfortabele plek. Je omgeving erkent je ook, is blij dat de zaken goed gaan. En toch: het comfortabele gevoel gaat gepaard met een knagend gevoel van stagnatie.


Zo is het ook voor Tine, ze voelt dat ze vastzit, dat ze niet meer groeit. Er is meer dat op haar wacht, en ze heeft geen idee hoe daar te geraken.


Binnen het traject voor ondernemers werken we met opstellingswerk om krachtige en voelbare relaties (versterkende en belemmerende) zichtbaar te maken. Bij Tine startte Astrid met een kort introductiegesprek, waarna ze in het werk doken.


Tine koos om zichzelf, haar potentieel en haar klant te representeren in de opstelling ten opzichte van elkaar om goed te voelen hoe de verhoudingen waren. (Wil je meer weten over hoe loopbaanopstellingen werken, lees deze blog).



Belemmerende gedachten als ondernemer


"Gaan ze dat wat ik te bieden heb wel waardevol genoeg vinden?

Als niemand interesse gaat hebben, wat een afgang!

Die concurrent/collega kan veel meer dan ik…”.


Wie herkent deze gedachten niet? Iedereen die iets in de wereld wil zetten, heeft meestal met dit type van stemmetjes in zijn hoofd te maken.


En zo was het ook voor Tine. Ze aarzelde en vond het erg lastig om een beweging te maken met haar eigen potentieel richting de klant. Omdat die stemmetjes in haar hoofd voor verlamming zorgden.

Dit was het geschikte moment om te gaan kijken naar hoe die verlamming in haar systeem terecht gekomen was. Als mens zijn we hier tenslotte om ons potentieel te realiseren en ons te amuseren, toch? Wat houdt ons dan zo vaak tegen? En wat speelde hier bij Tine?


Om dit te onderzoeken werd Tine uitgenodigd om ook haar ouders te representeren in de opstelling. Ze ervaarde dat haar emoties en gewaarwordingen een herkenbare oorsprong hadden: of ze nu met haar eigen potentieel naar haar klant of naar haar moeder wilde stappen, haar gewaarwordingen waren identiek.

Vanuit deze ervaring ontdekten we het onderliggende thema dat hier speelde, namelijk ‘uitreiken en nemen’.


Durven uitreiken en nemen


Het loont de moeite om te gaan kijken naar je eerste ervaringen met uitreiken en nemen. Vanaf onze geboorte doen we beroep op onze moeder om te krijgen wat we nodig hebben: melk, troost, warmte... We roepen haar, benaderen haar, zijn op haar aangewezen om onze basis- en emotionele behoeften vervuld te krijgen.


Maar onze moeder is ook maar 'n mens. Er zijn verschillende redenen of situaties waardoor ze niet volledig beschikbaar kan zijn: eigen rouw, relatieproblemen, angst, depressie… Vaak zijn dit ook gebeurtenissen uit het verleden of heden waar een deel van haar aandacht en energie naartoe gaat. En dat deel is niet beschikbaar voor ons.


Als kind voel je haarfijn aan hoe je moeder zich energetisch tot je verhoudt en je past je daaraan aan. Als we niet ontvangen worden in ons uitreiken worden we gekwetst, en dat gevoel willen we als kind ten alle tijde vermijden. We beginnen patronen te bouwen die ons beschermen tegen die pijn.


—-------------------

Als je vroeg geleerd hebt dat er op je uitreiken geen antwoord komt, dan leer je je terug houden; niet volledig te gaan voor wat je nodig hebt. Je ervaart dan telkens een drempel om uit te reiken en wacht (hoopt) tot het op je afkomt.

—--------------------


Het zijn die patronen van aanpassing die we meenemen doorheen ons leven. We geloven dat het leven ook zo is. De imprint uit die vroege jaren heeft een niet te onderschatten kracht. De patronen die groeien uit deze imprint geven vorm aan alle relaties die we opbouwen in ons leven: met vrienden, met partners, met succes en met onze onderneming.

  • Stap je af op degene waar je verliefd op bent of wacht je af tot hij/zij jou benadert?

  • Ga je voor je droomjob, of laat je het wat op z'n beloop en 'zie je wel hoe 't uitdraait...?

  • Als je je slecht voelt, vraag je dan hulp aan anderen?

  • Neem je het woord in een vergadering als je iets wil zeggen, of wacht je tot je uitgenodigd wordt?

  • Geef je duidelijk aan, aan je partner wat je nodig hebt, of moet deze het maar voelen?

Bij iedereen speelt dit in bepaalde mate, toch?

Er is dus écht een verband tussen de mate waarin je moeder je uitreiken heeft kunnen ontvangen en de mate waarin je actief kan uitreiken naar je klanten en je succes. Of anders gezegd: de mate waarin je gelooft dat je het recht hebt om te ‘nemen’ en de mate waarin je gelooft dat succes je ook echt toekomt heeft een belangrijke invloed op je manier van ondernemen.


Wat belangrijk is om te onderstrepen is dat het niet je moeders ‘schuld’ is als je geen succes hebt of als je moeite hebt om groot te denken in het leven. We dragen er als volwassene zelf verantwoordelijkheid voor om in het nu ons anders te leren verhouden tot dat oude overlevingspatroon. Maar hoe dan?


Jouw lichaam weet het antwoord


Het goede nieuws is tweevoudig.

Als eerste halen we graag aan dat die patronen je tot op dit punt van je leven gebracht hebben. Je bent ondertussen toch maar mooi aan het ondernemen. Je patronen hebben je kracht gegeven om zelf iets op te bouwen, om op jezelf te kunnen rekenen. Om het zelf te doen! Dus geef ook daar aandacht aan.


Het tweede goede nieuws is dat je alles in huis hebt om hiermee aan de slag te gaan, om te voelen wat je te doen hebt.

Je lichaam zal je zonder fout vertellen welke beweging je ooit maakte waaraan geen antwoord werd gegeven. Het zal verkrampen en beweging onmogelijk maken. Je hier bewust van worden en durven doorvoelen waarin je gekwetst bent geraakt is een belangrijke stap. Daar volledig en bewust in gaan staan, maakt dat je steeds meer kan nemen hoe het was.

Dit maakt stap voor stap meer beweging mogelijk.

Je bent niet langer slachtoffer van iets dat je ‘je lot’ genoemd hebt. En je neemt je eigen ondernemerschap matuurder op.


Ben je zelf nieuwsgierig naar wat jou lichaam je te vertellen heeft?

Ook benieuwd naar wat er zichtbaar mag worden, als je de thema's die in jouw ondernemerschap spelen, opstelt?


Tijdens onze workshopdag "Stappen in je ondernemerschap" laten we je via systemische oefeningen kijken naar verschillende facetten van je ondernemerschap en patronen vanuit je familiesysteem die daar een invloed op hebben. Je lichaam vertelt je exact waar jouw groei ligt.


We ontmoeten je daar graag!


Hans en Astrid



----------------------------------------------------------------


Stel je je vragen over welke richting je uitwil, over wat je energie geeft?

Kom je patronen tegen waarvoor het misschien tijd is om ze te ontgroeien?


Het traject voor ondernemers is er voor de bewuste ondernemer!


Het bestaat uit een combinatie van individuele coachingsessies en een workshopdag.

De workshopdag (data vrijdag 11 februari of 1 april, Tielt-Winge) kan als deel van dit traject gevolgd worden, of apart.


Het traject kan met of zonder loopbaancheques.


Kies de coach uit die de beste match is voor jou en je kan aan de slag!



89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page