top of page

Wat is een loopbaanopstelling?

Bijgewerkt op: 5 nov. 2023

Een loopbaanopstelling is een systemische werkvorm waarbij loopbaanvragen onderzocht en zichtbaar gemaakt worden in de ruimte met materialen (poppetjes, vloerankers, stoelen, stenen...) of met mensen. We zoomen even verder in op deze laatste vorm.

Loopbaanopstellingen zijn een afgeleide van familieopstellingen. Dit is een methode die je laat zien welke plek je inneemt in je gezin van herkomst en welk effect dit heeft op je huidig functioneren.

Opstellingen gebeuren in een kleine groep waarin degene die een thema wil bekijken, mensen uit de groep kiest om leden van zijn familie te representeren. Samen met de begeleider stelt hij de representanten op in de ruimte en in relatie tot elkaar. Zodra ze hun plaats hebben ingenomen, lijkt het alsof ze kunnen inpluggen in een energieveld en komt er informatie vrij over de mensen die zij representeren. Op die manier krijgen we door een familieopstelling een beeld over datgene wat er in het familiesysteem speelt. Het maakt onbewuste verbanden zichtbaar én toont welke beweging nodig en helend kan zijn voor de vraagsteller.

Uit familieopstellingen zijn de organisatieopstellingen ontstaan. Hier wordt gekeken naar dynamieken in de onderstroom van een team, bedrijf, samenwerking.... Een concrete vraag is steeds de aanleiding: "Een afdeling van ons bedrijf is al jaren verlieslatend, wat speelt hier?"; "Sinds ik hier leidinggevende ben, lijkt het conflict tussen team A en B steeds erger te worden".

De vraagsteller kiest ook hier mensen uit als representant voor bv een team, (vorige) leidinggevende, product, raad van bestuur...kortom alle elementen die betrokken zijn in het vraagstuk worden opgesteld. Eenmaal in het veld komt er informatie vrij over het team, de afdeling, de klant etc.. Zo wordt zichtbaar gemaakt wat er speelt in de onderstroom.


Bij een loopbaanopstelling wordt vertrokken vanuit een vraag over je loopbaan. Samen met de begeleider bekijk je welke de bepalende elementen zijn in je vraagstuk. Deze elementen worden dan in de ruimte neergezet door middel van representanten.

Een loopbaanopstelling strikt genomen is een opstelling van de elementen uit je loopbaan: studies en jobs die je al gedaan hebt. Zo krijg je eigenlijk een levendig beeld van je CV. Als de persoon zichzelf (of zijn ziel) mee opstelt, geeft dat info over welke studie, job meer of minder bij de persoon in kwestie past.


In een bredere zin kunnen alle loopbaanvragen onderzocht worden met een opstelling (wat we dan een loopbaanopstelling noemen). Afhankelijk van je vraag en wat je helder wil krijgen kan dit een thema-, loopbaan-, familie- of organisatieopstelling worden.


Welke vragen kan je laten opstellen?


Elke loopbaanvraag is welkom! We starten een loopbaantraject waar een opstelling een mogelijk onderdeel van is.


Enkele concrete voorbeelden:

- Keuzevragen, bv.: Welke van deze twee jobaanbiedingen kies ik best? Met welke partner werk ik best samen?

- Conflict met een collega of leidinggevende: wat speelt er in dit conflict en hoe kunnen we tot een constructieve samenwerking komen?

- Nieuwe wegen inslaan: bv. Op welke weg zit het meeste energie? Welk product breng ik het best op de markt en op welke manier? Of: ik probeer al zolang dit van de grond te krijgen of die job te bemachtigen, maar dat wil maar niet lukken.

- Patronen die je tegenkomt bv. ik kom telkens in een team terecht dat... of bij een leidinggevende die... of mijn job eindigt steeds op deze manier... In een opstelling kan je onderzoeken welke thema's daarmee te maken hebben en welke beweging je daarin kan maken.


Waarom een loopbaanopstelling laten doen?

Met opstellingen kun je meer grip krijgen op de keuzes die je maakt of onderzoeken of je op de goede weg bent.

In een opstelling wordt duidelijk op welke thema's en keuzes een levendige energie zit en waar niet.

Door de terugkoppeling van de representanten ontstaan inzichten op een ander niveau.

Ze raken het onderbewuste aan en doen een appel op het innerlijk weten.


Deze systemische werkvorm kan onderdeel zijn van een loopbaantraject (waarin we werken met materialen om een opstelling te maken).

Op onze beginpagina vind je de data van de opstellingsdagen.
"Not everything that is faced, can be changed,

but nothing can be changed until it is faced"


James Baldwin 175 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page